kroppspress og influencere

Bildene er hentet fra makemuse.online


Etter Kristin Gjelsvik sin tordentale under Vixen Awards på fredag, er det mange som har latt seg engasjere i debatten om kroppspress. Personlig mener jeg at det var unødvendig av henne å peke ut kun én høyprofilert influencer / bedrift, Sophie Elise, som den «eneste» skyldige i problematikken, når det er så mange andre influencere som også bidrar til kroppspress. Vi kan jo for eksempel se på Isabell Raad, som har operert både rumpe, pupper og nese, i tillegg til å ha fylt leppene med restylane. Listen er egentlig veldig lang, bare man gjør nok research. På den annen side tenker jeg at det ikke er influencerne sin feil alene, at kroppspress har blitt et samfunnsproblem. Massemediene bidrar minst like mye, der de annonserer for «slankekurer», og publiserer artikler om «Trude som gikk ned 20 kilo på to måneder».

Jeg er absolutt enig med Kristin, i at det er skremmende at ungdommer og unge voksne i dag, ønsker å operere vekk usikkerhetene sine, heller enn å bearbeide dem. Det tror jeg heller ingen er uenige med Kristin i. Jeg tror at det folk reagerer sterkest på, er at hun velger å gå til «angrep» på én enkeltperson / bedrift, når det som sagt er så veldig mange andre som bidrar til nettopp det samme. Ja, Sophie Elise er kanskje den mest profilerte influenceren i Norge, men det betyr likevel ikke at hun fortjener all støyten alene.

På den annen side, ser ikke norske ungdommer kun opp til norske influencere. De ser også opp til utenlandske influencere, eksempelvis The Kardashians. Jeg tror ikke det er ett medlem i denne familien som ikke har operert seg og / eller endret på utseendet sitt. Så uavhengig av hva vi gjør med problematikken her i Norge, vil vi alltid bli utsatt for kroppspress i en og annen form.

Personlig klarer jeg ikke å bli klok på problemstillingen.

I dagens samfunn blir vi kritisert hvis vi er undervektig, normalvektig og overvektig. Også hvis vi har fyldige lepper, eller naturlig er anlagt en slank kropp, stor rumpe og store pupper. Fordi det kan jo hende du har operert deg, eller endret på noe ved utseendet ditt! Gud, forby da, om du legger ut et lettkledd bilde av deg selv på Instagram. Da er du et monster! – Tenker du ikke over hvor mange unge jenter og gutter du ødelegger selvbildene til, ved å gjøre dette? For ikke å snakke om hvor mange du provoserer?

Skal vi ta alle sine usikkerheter og dårlige selvbilder til betrakting hver eneste gang vi uttaler oss om noe i sosiale medier, eller legger ut et bilde på Instagram, kan vi like gjerne gi opp. Uansett hva vi gjør, eller ikke gjør, er det alltid noen som kommer til å bli provoserte, eller lei seg. Jeg er helt sikker på at du kan legge ut hva som helst, og det vil bli betraktet som et bidrag til kroppspress, eller lignende samfunnsproblemer.

Avslutningsvis tenker jeg også, at dersom man skal kritisere Sophie Elise for å dokumentere en rumpeoperasjon i beste sendetid, og hva annet det enn måtte være, kan vi like gjerne slutte å sende programmer som Kirurgiske katastrofer, Top Model, Keeping up with The Kardashians, Ex On The Beach og Paradise Hotel også. Dette er jo programmer som bidrar til minst like mye kroppspress, om ikke enda mer. For ikke å glemme negative holdninger og en utrolig dårlig oppførsel. Er det virkelig dette vi ønsker å lære ungdommen? Jeg tror ikke det.

Til slutt siterer jeg Ole Ivars. «En får væra som en er, da’n itte vart som en sku. Ingen er da helt perfekt». To strofer fra en sang vi alle burde legge til i Spotify-listen vår, og høre på fra tid til annen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *